tisdag, februari 25, 2020

En trygg svampstrategi

Årets växtodlingssäsong är snart på gång.

Även om det är ett bra tag till svampbekämpning så är det bra att ha planen klar.Det är viktigt att skydda den höstvete som såddes i höstas men även att göra rätt insats i vårkornet där det finns stor potential för merskördar vid svampbehandling. Att planera sin svampstrategi i spannmålsgrödorna med trygga och vältestade produkter med flera välkända fördelar i form av mycket gott skydd mot de viktigaste svampsjukdomarna, snabb regnfasthet och optimal täckning är en bra start på växtodlingsåret 2020. Inget år är det andra likt och det är därmed tryggt att använda en produktsom du kan lita på.

Tryggt, flexibelt och med mycket gott skydd

”Ascra Xpro är mycket effektiv mot alla de viktigaste svampsjukdomarna i spannmål. Detta gör att du kan undvika tråkiga överraskningar i efterhand” säger Lisa Rydenheim som jobbar som Advisory Representative på Bayer.
Under 2019 blev slutangreppen av bland annat svartpricksjuka, på många håll i landet, större än de flesta kunde förutse vid bekämpningstillfället. Men med Ascras goda och breda skydd höll grödorna sig friska och många lantbrukare fick högre skördar än ett genomsnittsår.
"Många lantbrukare som använder Ascra Xpro uppskattar möjligheten att kunna använda samma produkt i flera spannmålsgrödor och att slippa blanda, vilket gör hantering av produkten enkel och ger dig mer flexibilitet", fortsätter Lisa Rydenheim.

Snabb regnfasthet är viktigt

Vissa år är antalet möjliga spruttimmar begränsade. Ostadigt väder i samband med viktiga tillväxtfaser hos grödan kan gynna spridning av svampsjukdomar vilket gör att en snabb regnfasthet kan vara en mycket viktig parameter. Formuleringen i Ascra Xpro är speciellt utvecklad för stråsäd vars blad kan vara extra svåra att väta. Den unika formuleringen innehåller tre olika vätmedel och en emulgator. Detta gör att sprutdropparna fastnar och bildar en jämn film över bladen som snabbt torkar och tar sig ner i bladens vaxskikt. Redan efter 15 minuter är 70 procent av sprutvätskan regnfast, vilket ger en stor behandlingstrygghet.

Ökad flexibilitet

Den avancerade formuleringen i Ascra ger även stora fördelar under ogynnsamma förhållanden som växlande väder, situationer då avdriftsreducerande utrustning bör användas, eller vid daggvåta bestånd. Den höga vidhäftningen och att droppen flyter ut effektivt, gör att man får god täckning även med stora droppar. Detta ger en ökad flexibilitet i valet av munstycke.

Du är i gott sällskap

”Om du har valt att behandla med Ascra Xpro mot svampsjukdomar i dina spannmålgrödor under de senaste åren, är du en av många. Erfarenheten från praktiken är nu stor med många nöjda lantbrukare. De olika årens förutsättningar och en enkel hantering med toppresultat gör att många ser Ascra Xpro som en självklar del av sin växtskyddstrategi”, avslutar Lisa Rydenheim.

Copyright © Bayer AG
Copyright © Bayer AG