fredag, maj 20, 2022

Resultat från provtagning 2


Tidig detektion provtagning med qPCR

Efter fortsatt värme och även regn på flera håll runt om i landet, kan vi konstatera att det börjar hända saker i våra fält – även om vi inte ser mycket med blotta ögat! Tendensen är densamma i mellersta och södra Sverige. Tillväxten har tagit rejäl fart. I parcellen på Borgeby Fältdagar var flaggbladen på väg fram i måndags och vädret gör att tillväxten är hög på alla försöksplatser.

 

Resultat vecka 20

Proverna denna vecka var, precis som förra veckan, från obehandlade fält. De övre bladen på plantorna är, till synes friska, men våra analyser visar att det finns svartpricksjuka inuti bladen, om än på fortsatt låg nivå. Denna vecka plockade vi även tredje (översta) bladet på en av provplatserna i Skåne, och när vi kom lite längre ner fick vi ett något högre värde, vi fortsätter att följa utvecklingen. På vissa av försöksplatserna är förekomsten av synliga angrepp av svartpricksjuka allt mer tydlig i botten av beståndet.

En av många pusselbitar

Att testa förekomst av svampsjukdomar med q-PCR är bara en av många pusselbitar bland faktorer som är viktiga att ta med sig i sitt beslutsunderlag för en svampstrategi. Som alltid rekommenderar vi att gå ut i sina fält, följa utvecklingen och kolla väderprognosen, både nederbörd och temperaturer spelar en viktig roll. Utöver det aktuella läget så är sort, såtidpunkt och förfrukt några av de faktorer som påverkar förekomsten av svampsjukdomar i fält. Än så länge är detta ett försöksarbete som förhoppningsvis kan ge oss ny spännande kunskap. Men det ger också en inblick i vad dagens bioteknik kanske kan bidra med i framtiden.

Vi fortsätter vår jakt på svartpricksjuka och vetets bladfläcksjuka. Vissa fält nere i Skåne har uppnått flaggbladsstadiet och sakta men säkert kommer vi in i perioden då vi plockar blad och analyserar både behandlat och obehandlat. 

Vad händer i Danmark?

Värden på våra provtagningsplatser har visat på max 0,2 pg DNA/mg, medan vi i Danmark har analyser som visat upp emot 2 pg DNA/mg denna vecka. Utvecklingen i fält är givetvis även, överlag, längre fram i Danmark än hos oss.  Följ gärna deras resa på hemsidan: Septoria Detektion - Bayer Crop Science Danmark

 

Följ oss på Facebook

Lisa och Mats

Bayer Agro Nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. För dig som är intresserad av aktuell och relevant information från Bayer om växtodling och växtskydd.

Copyright © Bayer AG
Copyright © Bayer AG