fredag, juni 17, 2022

Resultatet från 13 juni

Synliga angrepp och tydlig utveckling i bladen i Skåne

Det är svampsjukdomstider i våra höstvetefält i både södra och mellersta delarna av landet – om än i varierande omfattning!

På provplatserna i Skåne var vi framme i DC 65, pågående blomning, i måndags. På de båda provplatserna utanför Lund och utanför Ystad rapporterades det om synliga angrepp och utvecklingen av svartpricksjuka i bladen syns tydligt i analysen. Vi ser stora skillnader mellan de olika bladnivåerna i beståndet och tydlig skillnad mellan obehandlat och behandlat. 

På provplatsen utanför Lund är det rejält med synliga angrepp av olika svampsjukdomar i obehandlat. Gulrosten är dominerande med synliga angrepp långt upp på flaggbladet, men det finns även synlig svartpricksjuka och DTR i beståndet. Det ser betydligt bättre ut i det behandlade. 

Veten i våra parceller på Borgeby Fältdagar ser fortfarande grön ut. Vilket även ses i analysen. Vi får se hur det utvecklar sig fram till mässan. Välkommen till vår monter L54 för att höra mer om vår provtagning.

I Västergötland och Östergötland var veten i axgångsstadiet i måndags. Här anges näst intill inga synliga angrepp men vi kan konstatera att det finns begynnande angrepp i bladen. Med måttliga temperaturer och ev regn på väg in, får svartpricksjukan hjälp på vägen.

Det ser ut att bli ett år där det har varit extra viktigt att skydda den fina potential vi ser i fält just nu!