Hönshirs

Echinochloa crus-galli Familj: Gräs, Poaceae 

Inledning

En ettårig växt (sommarannuell), som blommar i juli till oktober. Sprids och förökas med frö som lätt gror vid rätt tempertur, dvs när marktemperaturer överstiger 13 °C. Fröna kan gro i odlad jord längre än fem år. 

Hur ser det ut?

Tidiga stadier: Bredbladig redan i tidiga stadier, liknar majs i växtsättet. Blad och bladslidor är kala och det finns inga tydliga snärp. Fullbildad: Mycket karaktäristisk. Tuvbildande, storvuxet och kraftigt gräs, som kan bli upp till 150 cm högt. Stråna är platta och vipporna är greniga med en trekantig och sträv vippaxel. De ljusgröna vipporna mörknar senare. Småaxen har olika stora skärmfjäll och ytteragnar med tydligt borst. Rotsystem: Adventivrötter. 

Var finns det?

En art på rejäl frammarsch, som gynnas av konkurrenssvaga, våretablerade grödor som betor, majs och potatis. Hönshirs räknas nu som världens tredje värsta ogräs enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. I Sverige hittar vi Hönshirs främst i Halland, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland men det förekommer lokalt i hela södra Sverige upp till åtminstone Mälardalen. Trivs också i  radsådda grönsaker, och upplevs där som ett konkurrenskraftigt och besvärligt ogräs. Internationellt ansedd som besvärlig att hantera och bekämpa och utvecklar lätt resistens mot ogräsmedel. Trivs bäst på lättare och varmare jordar. Värmeälskande och med en senare groning och utveckling. 

Kan förväxlas med

Kavelhirs, som dock är betydligt mindre och har cylindriska vippor/ax