I våra ansträngningar att möta behoven av friska, robusta och högavkastande sorter på den nordiska marknaden har vi en stor försöksverksamhet på plats i Norden. Klaus Jacobsen är ansvarig för våra rapsförsök i norden.
Uppdraget innebär att utvärdera de sorter som kommit en bit i Bayers utvecklingsprogram, men som ännu inte är ute på marknaden och ser hur de klarar de faktiska geografiska förhållandena som råder på olika lokaliteter i Norden. Klaus fokus är att hitta nya rapssorter som kan odlas i Sverige och övriga länder i Norden och har storskaliga försök där lantbrukare etablerar olika sorter som aldrig tidigare har odlats i stor skala.
– Sortskiftena är vanligtvis 1-2 hektar stora. Jag följer och dokumenterar försöken under hela säsongen och bedömer hur de växer i förhållande till varandra. När rapsen är mogen skördas varje sort så att vi kan jämföra avkastningen, säger han.
De geografiska och klimatmässiga skillnaderna i norden är en utmaning.
– Vi gör allt detta för att det är stor skillnad på hur sorter växer i små skiften jämfört med när de kommer ut på stora fält. Till exempel så är övervintring och liggraps en parameter som är svår att imitera i små skiftesförsök, säger Klaus.
På senare år har han börjat titta på fler parametrar för att lära känna sorterna ännu bättre.
– Ett exempel på detta är hur snabbväxande respektive kompaktväxande sorter växer när de behandlas med tillväxtreglering. Med hjälp av vår digitala Fieldview-plattform och drönare får vi mycket värdefull data, som vi i slutändan använder för att ta fram rekommendationer för odling av våra sorter.
 |
 |
Foto: Dvärgsorter i storparcell utanför Eskilstuna. Sortutveckling i Norden har sina egna utmaningar.
Sortutveckling för breddgrad 60
DEKLABs sortutveckling innefattar utveckling av exempelvis dvärghybrider som DK Sephor och DK Sequel. Dessa är speciellt lämpade för tuffa odlingsområden som vi har i Norden. Dessa sorter har också fått ett speciellt fokus i vårt projekt DEKALB 60’N, som syftar till att testa sorter och få fram odlingsrekommendationer för våra nyare och tuffare odlingsområden i Norden - specifikt kring breddgrad 60, med början i sydöstra Norge, vidare in i Mälardalen och över till de sydligaste delarna av Finland. Vi är nu inne på vår andra säsong av projektet och under denna höst har även kollegerna i Baltikum fått upp ögonen för DEKLAB 60’N, och tagit del av våra observationer och erfarenheter för att kunna utveckla odlingen hos dem på samma sätt.
– Det är intressant att följa sorterna ute hos lantbrukarna och se hur rapsen växer under hela säsongen. I Sverige är det stor skillnad på vädret i öst-västlig riktigt, särskilt när man reser från söder och norrut, där övervintringen blir extra viktig. Variationen mellan lokaliteter och säsonger ger oss extra utmaningar i sortutvecklingen och att jobba med ett så brett utbud som DEKLABs med både vanliga hybrider och specialsortiment med exempelvis dvärghybrider är väldigt spännande, säger Klaus.